DOA SEPANJANG RAMADAN

Tazkirah Malam Kedua Ramadan di Masjid As Syakirin Oleh Ustaz Ya Ali Dahaman :

Menurut sebuah hadis riwayat Imam al- Tirmizi, al-Nasa’i dan Ibn Majah, Aisyah r.ha. pernah bertanya Nabi s.a.w., jika mendapat Lailatul Qadar, apakah yang patut diminta. Nabi s.a. w. menjawab, “Bacalah olehmu, 

r21

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, suka mengampuni maka ampunilah aku. “[i]  

r22

Maksudnya: “Ya Allah, aku memohon daripada-Mu ke­redaan-Mu dan syurga, dan aku memohon perlindungan­Mu daripada kemurkaan-Mu dan daripada azab api neraka. ”

Keterangan dan Petua Beramal

Bulan Ramadan merupakan bulan pengampunan dan pe­nerimaan doa seperti yang dijanjikan olehAllah s.w.t. dalam surah al-Baqarah ayat 183-186 dan menerusi hadis-hadis sahih. Antara nasihat Nabi s.a.w., doa yang penting untuk dipanjatkan oleh seseorang hamba menjelang bulan yang mu­lia ini ialah keampunan. Maka Nabi s.a.w. mengajar Sayida­tina Ummul Mukminin Aisyah r.ha. agar beriltizam dengan doa di atas. Walaupun kita mempunyai berbagai hajat, namun Nabi s.a.w. mengingatkan agar mengutamakan memohon keampunan mengatasi doa-doa keperluan dunia yang lain.

Justeru, eloklah kita beramal dengan doa di atas pada setiap detik dan waktu pada bulan Ramadan, terutamanya sewaktu solat malam. Tidak terkecuali para ibu dan kaum wanita yang uzur hendaklah turut beramal dengan doa di atas kerana keuzuran itu tidak menghalang amalan doa, zikir dan wirid.

Imam al-Syafi’i menyatakan sunat memperbanyakkan amalan pada bulan Ramadan sama ada pada waktu siang ataupun malamnya. Antara amalan yang digalak dan dituntut ialah memohon apa jua perkara yang mendatangkan kebaikan kepada umat Islam. Cara ini lazimnya dilakukan oleh generasi salaf al-soleh sebelum kita.” [ii]

Petikan : Doa 63 Dari Kitab 101 Doa Dari Hadis Sahih Oleh Ustaz Zahazan Mohamed

 


[i]Riwayat al- Tirmizi no. 3513, Ibn Majah no. 3850, lihat Sahih al-Tirmizi no. 2789.

[ii] Al-Azkar – Pada Bab Doa Lailatul Qadar

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s